Get Adobe Flash player

Update Coronavirus 11 mei

Volgens de laatste richtlijnen mogen wij weer de cliënten fysiek (face-to-face) gaan begeleiden.

Vereiste hierbij is dat er van tevoren triage plaatsvindt. Dus dat aan de cliënt de volgende vragen gesteld worden:

• Heeft u een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?

• Heeft u de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen) gehad?

• Heeft u huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidsklachten?

• Is er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Indien alle vragen met NEE beantwoord worden, kan het consult face-to-face plaatsvinden. Hierbij wel rekening houdend met de algemene maatregelen (1,5 meter afstand, geen handen schudden, regelmatig handen met zeep wassen, etc.) en graag ook alleen naar de afspraak komen.

Wij plannen het spreekuur zo, dat er ruim tijd tussen twee face-to-face contacten zit. Er kan dan grondig schoongemaakt worden en de wachtruimte blijft rustig.

Mocht u net voor de afspraak wel op één van eerder genoemde vragen met een JA antwoorden, dan kan het consult alsnog naar telefonisch omgezet worden. Dus neem altijd contact met ons op! Bel 071-5 23 50 65 of mail naar: info@balance-dietisten.nl.

Voor iedereen geldt: de keuze ligt bij de cliënt. Dus het consult vindt plaats op de manier waarop u zich veilig voelt (face-to-face of telefonisch of via beeldbellen).                                                    Uiteraard worden de risicogroepen uitsluitend op afstand begeleid.

 

Allergieën (Voedselovergevoeligheid)

Bij symptomen als: braken, buikpijn, misselijkheid, krampen, diarree, obstipatie of eczeem, jeuk of luchtwegklachten zoals astma, kan er sprake zijn van een voedselallergie of voedselintolerantie. Door middel van een bloedonderzoek (IgE gemeten) of een huidtest (krastest of priktest) kan de diagnose gesteld worden. Daarnaast is het belangrijk om ook met behulp van de diëtist uw eetpatroon op volwaardigheid en eventuele verdachte voedingsmiddelen (relatie met klachten) te screenen.

Sterk allergene voedingsmiddelen zijn:

• Koemelk

• Kippenei

• Soja

• Pinda’s

• Noten

• Zaden

• Pitten

• Vis

• Schaal- en schelpdieren

Vooral koemelkallergie komt veel voor bij zuigelingen. Borstvoeding geeft nog steeds de grootste kans op voorkoming hiervan.

De diëtist kan bij een bewezen koemelkallergie de juiste adviezen geven en na zes maanden hulp bieden bij het introduceren van de bijvoeding. Meeste zuigelingen groeien er dan overheen rond de leeftijd van één jaar.

Bij volwassenen met voedselallergieklachten kan de diëtist door middel van elimineren en herintroduceren van verdachte voedingsmiddelen, na eerst de voeding op volwaardigheid te hebben gescreend, bevestigen of er daadwerkelijk sprake is van een voedselallergie. En daarop aansluitend dieetadviezen geven.

Bij voedselintolerantie is lactose-intolerantie de meest voorkomende vorm. Het lichaam mist het enzym lactase waardoor lactose (= melksuiker) niet goed wordt verdragen. Dit geeft klachten zoals, misselijkheid, braken, buikkrampen, diarree en flatulentie (winderigheid).

Kleine hoeveelheden (sporen) lactose geven vaak nog geen klachten. Maar bij gebruik van meerdere lactosebevattende producten in een bepaalde hoeveelheid per dag kan dit de klachten opwekken.

De diagnose wordt gesteld via een waterstofademtest en/of dieet. Met behulp van een dieet, het lactosevrije dieet, kunnen de klachten verminderen of zelfs verdwijnen. De diëtist kan aangeven in welke producten lactose voorkomt en hoe de voeding wel volwaardig kan blijven.

Balance Diëtisten

Lusthoflaan 2
2316 JA Leiden
Tel: 071 - 5 23 50 65

Leiden

Dieperpoellaan 28B (Gezondheidscentrum Leidse Hout)
Lusthoflaan 2 / hoek Herensingel

Oegstgeest

Boerhaaveplein 19
Apollolaan 230