Get Adobe Flash player

Voorlichting

Diëtistenpraktijk Balance verzorgt voorlichtingsbijeenkomsten, workshops of bijscholingen op aanvraag voor verschillende doelgroepen zoals leerlingen en/of ouders van een school, medewerkers van een kinderdagverblijf, winkeliers van supermarkten of leden van een sportvereniging. Voor alle geïnteresseerden kan een programma op maat worden samengesteld. Onderwerpen tijdens voorlichtingsbijeenkomsten kunnen zijn:

 1. Gezonde voeding en beweging;
 2. Overgewicht? Plan van aanpak;
 3. Voeding bij verhoogd cholesterolgehalte;
 4. Gezond ontbijten en verantwoorde tussendoortjes.

Indien nodig en gewenst wordt er samengewerkt met andere disciplines zoals fysiotherapeuten.

Bedrijven

Gezonde voeding is steeds vaker een zorg in het bedrijf. Werknemers hebben regelmatig gezondheidsklachten die verband houden met een slecht eetpatroon. Diëtistenpraktijk Balance kan bedrijven en werknemers hierbij van advies dienen door:

 1. Voorlichting te geven in de kantine aan de medewerkers tijdens de lunch; advies op maat;
 2. Het onder de loep nemen van het aanbod in de bedrijfskantine;
 3. Medewerkers bewust te maken en te informeren over gezond eten en bewegen d.m.v. een interactieve themabijeenkomst;
 4. Voorlichting te geven over een gezond eetpatroon bij onregelmatige diensten.

De diëtist van Diëtistenpraktijk Balance stelt in samenwerking met de aanvrager een afgebakend, effectief en leuke voorlichtingsbijeenkomst- of workshop samen.

Cursussen

Fit: Vet Fun!

Tegenwoordig zijn veel kinderen te zwaar. Vaak komt dat door minder buiten spelen, vaker voor de tv en achter de (spel)computer en anders eten dan vroeger. Ze ontbijten bijvoorbeeld niet meer, snoepen veel vaker en eten meer fastfood. Diëtistenpraktijk Balance verzorgt in samenwerking met een kinderfysiotherapeut en een kinderpsycholoog de interactieve cursus: Fit: Vet Fun! De gezondheidsclub voor tieners van 9-12 jaar. Ook de ouders worden er natuurlijk bij betrokken.

Onderwerpen van de groepsbijeenkomsten van de diëtist:

 1. Gezond & lekker;
 2. Wie helpt mij?;
 3. Ontbijten = Broodnodig;
 4. Omgaan met verleidingen en moeilijke momenten.

Indien op de locatie een keuken aanwezig is wordt binnen de cursus een kookworkshop voor de kinderen gegeven.

 

SMARTsize jezelf

De Vrije Universiteit van Amsterdam, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en het Kenniscentrum Diëtisten Overgewicht en Obesitas onderzoeken of de zorgverlening aan patiënten met overgewicht kan verbeteren door SMARTsize in te zetten.

Kamp je met overgewicht? Dan is SMARTsize wellicht iets voor jou. Na de intake werk je drie maanden zelfstandig aan het programma, met een interactieve website, een boek, een kookcursus en een homescreener. SMARTsize is geen dieet, meer een slimme manier om maat te houden. Je stelt zelf concrete doelen en werkt dus vanuit een ‘interne drive’ in plaats van opgelegde regeltjes. In kleine stapjes, zodat het echt vol te houden is. Je krijgt tips en trucs en je leert bijvoorbeeld hoeveel een portie nu echt is. Bovendien volg je drie smaakmakende kookworkshops in onze nieuwe locatie aan de Lusthoflaan. Daarna volgen 4-6 consulten voor individuele begeleiding, gericht op behoud van de gedragsverandering en het gewichtsverlies.

Wat levert het op?

Met SMARTsize leer je alles over de relatie tussen portiegrootte en energie-inname, de aanbevolen portiegrootte, factoren die onbewust verleiden tot het kiezen en eten van grote porties, strategieën om portiegroottes te veranderen, het bereiden van maaltijden die minder energie bevatten, factoren in de thuisomgeving die invloed hebben op je eet- en drinkgedrag, en meer. Dit alles leidt tot duurzame gewichtsafname.

Wat kost het?

Deelname aan het onderzoek kost je nauwelijks iets, behalve wat tijd om viermaal een vragenlijst in te vullen en een kleine bijdrage voor de kookcursus, 5 euro per workshop. Je krijgt gratis het boek ‘SMARTsize me’ (t.w.v. 19,95) en toegang tot het online platform. De dieetbehandeling wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering, dit gaat wel ten koste van je eigen risico.

Over het onderzoek

Het onderzoek is een initiatief van de Vrije Universiteit van Amsterdam (VU), de Nederlandse Vereniging van Diëtisten (NVD) en het Kenniscentrum Diëtisten Overgewicht en Obesitas (KDOO). Zij willen onderzoeken of de zorgverlening aan patiënten met overgewicht kan verbeteren door SMARTsize in te zetten. Wetenschappelijke studies hebben al aangetoond dat het zelfstudieprogramma effectief is. Het onderzoek dat in september 2015 start, is erop gericht om het effect op langere termijn te meten. De verwachting is dat individuele begeleiding van de zorgverlener na afloop van SMARTsize mensen met overgewicht kan helpen om gedragsverandering en gewichtsverlies te behouden.

Aanmelden

Op www.portiecoaching.nl vind je meer informatie over SMARTsize. Wil je je aanmelden of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Balance Diëtisten

Lusthoflaan 2
2316 JA Leiden
Tel: 071 - 5 23 50 65

Leiden

Dieperpoellaan 28B (Gezondheidscentrum Leidse Hout)
Lusthoflaan 2 / hoek Herensingel
Breestraat 74 (Centrale apotheek)

Oegstgeest

Boerhaaveplein 19
Apollolaan 230