Eetstoornissen is een verzamelnaam voor aandoeningen waarbij er een stoornis is rondom de beleving van eten, dusdanig dat dit schadelijke gevolgen heeft voor lichamelijke gezondheid en/of psychisch functioneren

Anorexia Nervosa

betekent letterlijk: ‘ gebrek aan eetlust door nerveuze oorzaken’. Echter het gebrek aan eetlust is doelbewust door een onweerstaanbare drang om af te vallen. Er heerst vaak een obsessie voor eten, gewicht en lichaamsomvang. Vaak is er sprake van een gestoord zelfbeeld; men vindt zichzelf te dik terwijl dit niet het geval is. De drang blijft om nog meer af te vallen.

Boulimia Nervosa

betekent letterlijk: ‘ eetlust als een os door nerveuze oorzaken’.

Bij boulimia is er echter niet alleen sprake van eetbuien maar kunnen deze ook afgewisseld worden door perioden van heel weinig eten/ vasten.

Tijdens een eetbui is men de controle kwijt. Men eet veel en vaak calorierijk. Wanneer de eetbui over is, wil men dit overtollige voedsel weer snel kwijt door te braken of laxeermiddelen te nemen om zo gewichtstoename te voorkomen en vervalt men vaak in een periode van vasten.

Er zijn minimaal 2 eetbuien per week gedurende 3 maanden.

Voor de omgeving valt dit meestal niet op. Men kan een eetbui heel goed verborgen houden.

Binge Eating Disorder

is ook een eetstoornis maar de eetbuien kennen een minder duidelijk begin en eind en er worden nauwelijks maatregelen genomen om gewichtstoename te voorkomen.

Het begint op latere leeftijd, dit in tegenstelling tot Anorexia en Boulimia wat voorkomt bij adolescente meisjes en jonge vrouwen, en in vergelijking met de andere stoornissen lijden er meer mannen aan.

De diagnose voor de verschillende eetstoornissen wordt gesteld aan de hand van een aantal criteria opgesteld in Diagnostic and statistical manual of mental disorders IV (DSM IV) en in International classification of diseases.

Als bij u de diagnose is gesteld zullen wij samen met u kijken hoe weer geleidelijk tot een gezonde eet en leefstijl te komen; wat zijn gezonde eetgewoonten, hoe voorkom ik een eetbui, wat is voor mij een gezond gewicht en vooral hoe houd ik dit op lange termijn vast?