Get Adobe Flash player

Update Coronavirus 11 mei

Volgens de laatste richtlijnen mogen wij weer de cliënten fysiek (face-to-face) gaan begeleiden.

Vereiste hierbij is dat er van tevoren triage plaatsvindt. Dus dat aan de cliënt de volgende vragen gesteld worden:

• Heeft u een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?

• Heeft u de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen) gehad?

• Heeft u huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidsklachten?

• Is er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Indien alle vragen met NEE beantwoord worden, kan het consult face-to-face plaatsvinden. Hierbij wel rekening houdend met de algemene maatregelen (1,5 meter afstand, geen handen schudden, regelmatig handen met zeep wassen, etc.) en graag ook alleen naar de afspraak komen.

Wij plannen het spreekuur zo, dat er ruim tijd tussen twee face-to-face contacten zit. Er kan dan grondig schoongemaakt worden en de wachtruimte blijft rustig.

Mocht u net voor de afspraak wel op één van eerder genoemde vragen met een JA antwoorden, dan kan het consult alsnog naar telefonisch omgezet worden. Dus neem altijd contact met ons op! Bel 071-5 23 50 65 of mail naar: info@balance-dietisten.nl.

Voor iedereen geldt: de keuze ligt bij de cliënt. Dus het consult vindt plaats op de manier waarop u zich veilig voelt (face-to-face of telefonisch of via beeldbellen).                                                    Uiteraard worden de risicogroepen uitsluitend op afstand begeleid.

 

Diabetes Mellitus

Diabetes of suikerziekte is een chronische stofwisselingsziekte. Bij diabetes zit er te veel suiker ofwel glucose in het bloed. Het lichaam kan de bloedsuiker niet op peil houden. De officiële naam van de ziekte is diabetes mellitus.

De bekendste vormen van diabetes zijn type 1-diabetes en type 2-diabetes. Type 2-diabetes komt vaker voor; 9 van de 10 mensen met diabetes hebben type 2

Type 1 diabetes

Type 1-diabetes wordt vaak jeugddiabetes genoemd, omdat de ziekte meestal ontstaat vóór het dertigste levensjaar. Deze vorm van diabetes komt relatief weinig voor.

Kenmerk van type 1-diabetes is dat het lichaam (of preciezer: de alvleesklier) weinig of helemaal geen insuline meer maakt. De glucose blijft dus in het bloed zitten. Als er lang veel glucose in het bloed zit, kan dat schade aanrichten in het lichaam. De oorzaak van diabetes  type 1 is niet bekend, en de enige behandeling bestaat uit injecties met insuline.

Type 2 diabetes

Type 2-diabetes kwam in het verleden veel voor bij mensen boven de veertig jaar. Het stond dan ook bekend als ouderdomsdiabetes. Tegenwoordig komt de ziekte bij alle leeftijden voor, zelfs bij kinderen!

Bij type 2 diabetes spelen twee oorzaken een rol. Allereerst het minder gevoelig worden van de cellen voor insuline (insulineresistentie), waardoor glucose minder goed de cellen in kan.

Als tweede produceren de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier minder insuline en te veel glucagon. De eilandjes van Langerhans functioneren als het ware niet meer goed.

Door beide bovengenoemde processen wordt het glucose in je bloed niet meer goed verwerkt, waardoor je bloedglucose gaat stijgen.

In veel gevallen speelt bij Diabetes type 2 insulineresistentie een rol. Bij insulineresistentie moet de alvleesklier meer en meer insuline produceren om het bloedsuiker op peil te houden. Er is dus sprake van een hoge insulinespiegel. Insuline staat vetverbranding in de weg met als gevolg dat men zwaarder wordt, voornamelijk op de buik. Bij hogere insulinespiegels ervaart men ook meer trek en is men meer vermoeid.

Behandeling

Bij type 1 is het nodig insuline te spuiten. Bij type 2 wordt gestart met orale medicatie als leefstijl alleen niet meer voldoende werkt. Als de bloedsuikerwaarden dan nog steeds te hoog zijn gaat men over op het spuiten van insuline.

Tegenwoordig worden goed resultaten gehaald met een gezonde leefstijl. Een gezonde leefstijl kan er zelfs voor zorgen dat iemand zijn medicatie kan afbouwen.

Met een gezonde leefstijl wordt bedoelt dat er voldoende beweging is; dagelijks actief en minimaal 2,5 uur per week matig intensief, dat men een gezond eetpatroon heeft en dat er voldoende slaap en ontspanning is.

Gezonde voeding voor mensen met type 2 diabetes is vooral voedzaam en volwaardig eten waarbij gelet wordt op koolhydraten en zonodig beperkt. Het bevat zogenaamde onbewerkte koolhydraten (groenten,volkoren graanproducten, peulvruchten, fruit) en bij voorkeur geen suikers en zetmelen.

Balance Diëtisten

Lusthoflaan 2
2316 JA Leiden
Tel: 071 - 5 23 50 65

Leiden

Dieperpoellaan 28B (Gezondheidscentrum Leidse Hout)
Lusthoflaan 2 / hoek Herensingel

Oegstgeest

Boerhaaveplein 19
Apollolaan 230