Get Adobe Flash player

Update Coronavirus 11 mei

Volgens de laatste richtlijnen mogen wij weer de cliënten fysiek (face-to-face) gaan begeleiden.

Vereiste hierbij is dat er van tevoren triage plaatsvindt. Dus dat aan de cliënt de volgende vragen gesteld worden:

• Heeft u een of meerdere van de volgende (ook milde!) symptomen: neusverkoudheid of hoesten of benauwdheid of koorts (vanaf 38°C)?

• Heeft u de afgelopen 24 uur klachten (COVID-19 symptomen) gehad?

• Heeft u huisgenoten/gezinsleden met koorts en/of benauwdheidsklachten?

• Is er bij uzelf of een huisgenoot/gezinslid in de afgelopen 14 dagen corona vastgesteld?

Indien alle vragen met NEE beantwoord worden, kan het consult face-to-face plaatsvinden. Hierbij wel rekening houdend met de algemene maatregelen (1,5 meter afstand, geen handen schudden, regelmatig handen met zeep wassen, etc.) en graag ook alleen naar de afspraak komen.

Wij plannen het spreekuur zo, dat er ruim tijd tussen twee face-to-face contacten zit. Er kan dan grondig schoongemaakt worden en de wachtruimte blijft rustig.

Mocht u net voor de afspraak wel op één van eerder genoemde vragen met een JA antwoorden, dan kan het consult alsnog naar telefonisch omgezet worden. Dus neem altijd contact met ons op! Bel 071-5 23 50 65 of mail naar: info@balance-dietisten.nl.

Voor iedereen geldt: de keuze ligt bij de cliënt. Dus het consult vindt plaats op de manier waarop u zich veilig voelt (face-to-face of telefonisch of via beeldbellen).                                                    Uiteraard worden de risicogroepen uitsluitend op afstand begeleid.

 

Hypertensie

Hypertensie betekent hoge bloeddruk. Wanneer is daar sprake van?

Als de bovendruk (systolische) > 120 mmHg en de onderdruk (diastolische) > 80 mmHg is. Op zich is het geen ziekte, maar het vergroot de kans op hart- en vaatziekten.

Vroeger kregen mensen met hypertensie standaard een streng zoutarm dieet voorgeschreven. Dat is inmiddels genuanceerder, omdat het percentage patiënten met een natriumafhankelijke hypertensie zeer klein is. Ter voorkoming van een hoge bloeddruk is het verstandig om te letten op het natrium (stof in zout die de bloeddruk verhoogt) gehalte in de voeding.

Bij een hoge bloeddruk is het wel verstandig om het zoutgebruik te beperken tot 3-6 gram zout per dag. In overleg met de diëtist kan worden bepaald op welke manier dat het beste bij u kan worden ingepast.

Tevens kan de diëtist u tips geven op welke manier u minder zout aan het eten kan toevoegen.

Soms is het moeilijk om te zien of er veel zout in een product zit.

Producten waaraan in ieder geval zout is toegevoegd:

• Kant-en-klare maaltijden.

• Snacks als kroket, bitterballen, saucijzenbroodje, frikadel en loempia.

• Groenten uit blik en glas en diepvriesgroenten à la crème. Ook zuurkool bevat veel zout.

• Soep uit pakje of blik.

• Aardappelpuree uit een pakje en aardappelkroketten.

• Augurken, zilveruitjes en ander zoetzuur.

• Zure haring, zoute haring, vissticks, gepaneerde vis en gerookte vis. Schaal- en schelpdieren zoals garnalen bevatten van nature veel natrium.

Balance Diëtisten

Lusthoflaan 2
2316 JA Leiden
Tel: 071 - 5 23 50 65

Leiden

Dieperpoellaan 28B (Gezondheidscentrum Leidse Hout)
Lusthoflaan 2 / hoek Herensingel

Oegstgeest

Boerhaaveplein 19
Apollolaan 230