Voorlichting

​Diëtistenpraktijk Balance verzorgt voorlichtingsbijeenkomsten, workshops of bijscholingen op aanvraag voor verschillende doelgroepen zoals leerlingen en/of ouders van een school, medewerkers van een kinderdagverblijf, winkeliers van supermarkten of leden van een sportvereniging. Voor alle geïnteresseerden kan een programma op maat worden samengesteld. Onderwerpen tijdens voorlichtingsbijeenkomsten kunnen zijn:

  1. Gezonde voeding en beweging;
  2. Overgewicht? Plan van aanpak;
  3. Voeding bij verhoogd cholesterolgehalte;
  4. Gezond ontbijten en verantwoorde tussendoortjes.

Indien nodig en gewenst wordt er samengewerkt met andere disciplines zoals fysiotherapeuten.

Bedrijven

Gezonde voeding is steeds vaker een zorg in het bedrijf. Werknemers hebben regelmatig gezondheidsklachten die verband houden met een slecht eetpatroon. Diëtistenpraktijk Balance kan bedrijven en werknemers hierbij van advies dienen door:

  1. Voorlichting te geven in de kantine aan de medewerkers tijdens de lunch; advies op maat;
  2. Het onder de loep nemen van het aanbod in de bedrijfskantine;
  3. Medewerkers bewust te maken en te informeren over gezond eten en bewegen d.m.v. een interactieve themabijeenkomst;
  4. Voorlichting te geven over een gezond eetpatroon bij onregelmatige diensten.

De diëtist van Diëtistenpraktijk Balance stelt in samenwerking met de aanvrager een afgebakend, effectief en leuke voorlichtingsbijeenkomst- of workshop samen.

Cursussen

Kookworkshops

Regelmatig worden kookworkshops georganiseerd op onze locatie in gezondheidscentrum de Singel (Lusthoflaan 2). In een groep van maximaal 8 deelnemers worden verschillende gerechten bereid. Aan de hand van verschillende technieken leer je hoe je eenvoudig een gezonde maaltijd op tafel kunt zetten. We sluiten af met een gezamenlijke maaltijd.

SMARTsize jezelf

De Vrije Universiteit van Amsterdam, de Nederlandse Vereniging van Diëtisten en het Kenniscentrum Diëtisten Overgewicht en Obesitas hebben in 2015/2016 onderzoek gedaan naar verbetering van zorgverlening aan patiënten met overgewicht door de interventie SMARTsize in te zetten. Onze praktijk heeft hier destijds aan mee gedaan.

Commissie Gezondheidsbevordering en preventie voor volwassenen en ouderen (RIVM) heeft hierop de volgende aanbeveling gedaan:

SMARTsize is een zorgvuldig ontwikkelde interventie met zowel bestaande als vernieuwende methoden voor gedragsverandering, ondersteund door goed onderzoek. SMARTsize is effectief op de korte termijn (BMI). Zelfgerapporteerd gedrag voor portiecontrole (belangrijke mediërende variabele voor BMI) is ook op langere termijn effectief.

Het materiaal van SMARTsize is zeer verzorgd. De interventie is een goede aanvulling voor de individuele zorgverlening of bij een bredere aanpak met andere evidence-based methoden (zoals erkende beweeginterventies).

Wat houdt het in?

Met SMARTsize leer je alles over de relatie tussen portiegrootte en energie-inname, de aanbevolen portiegrootte, factoren die onbewust verleiden tot het kiezen en eten van grote porties, strategieën om portiegroottes te veranderen, het bereiden van maaltijden die minder energie bevatten, factoren in de thuisomgeving die invloed hebben op je eet- en drinkgedrag, en meer. Dit alles leidt tot duurzame gewichtsafname.

Na de intake werk je drie maanden zelfstandig aan het programma, met een interactieve website, een boek, een kookcursus en een homescreener. SMARTsize is geen dieet, meer een slimme manier om maat te houden. Je stelt zelf concrete doelen en werkt dus vanuit een ‘interne drive’ in plaats van opgelegde regeltjes. In kleine stapjes, zodat het echt vol te houden is. Je krijgt tips en trucs en je leert bijvoorbeeld hoeveel een portie nu echt is. Bovendien volg je drie smaakmakende kookworkshops in onze locatie aan de Lusthoflaan. Daarna volgen 4-6 consulten voor individuele begeleiding, gericht op behoud van de gedragsverandering en het gewichtsverlies.

Wat kost het?

De dieetbehandeling wordt vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering, dit gaat wel ten koste van je eigen risico. Voor de kookworkshops wordt een bijdrage gevraagd van 15,00. Het boek SMARTsize jezelf kost 19,95

Aanmelden

Wil je je aanmelden of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Het programma zal starten bij voldoende aanmeldingen